onsdag 23 augusti 2017

Till Riksdagen, regionen eller kommunen?

Det är nomineringstider i politiken inför valåret 2018. I början av det här året uppmanades våra medlemmar nominera kandidater till riksdag-, region- och kommunalvalen. Redan i min förra blogg skrev jag om detta och redogjorde för hur jag kandiderar: "Och då kan det väl vara lämpligt att meddela att jag kommer att kandidera till riksdag, region och kommun. Att jag kandiderar innebär förstås inte att jag automatiskt hamnar på en valbar plats i samtliga tre val, medlemmarna genom provvalet och nomineringsstämmornas valda ombud ska först göra sina val. OM jag skulle hamna högt på alla listorna får jag överväga mina prioriteringar och se var jag kan göra mest nytta. Min långa erfarenhet av politiken gör dock att jag känner mig redo för vilket uppdrag det än skulle bli."

Det som avgjorde att jag tackade ja till att ställa upp i riksdagsvalet var att jag sedan Decemberöverenskommelsen (DÖ) tillkom varit frustrerad över hur man kan underlåta att stå upp för sin egen politik. Dagen efter överenskommelsen presenterats skrev jag bl a det här på Facebook: "Mina egna funderingar i frågan har nu landat i att DÖ är fel väg att gå, känns definitivt som att Alliansen med detta ger nuvarande regering fritt fram för en kraftig vänstersväng som Sverige inte behöver." Det är inte alls förvånande att väljarna lämnat oss när vi inte försvarat vår politik eller fullföljt kritiken mot den sämsta regeringen i modern tid genom att försöka avsätta den. Det spelar ingen roll att det förmodligen inte skulle blivit verklighet, vi måste markera och visa vår oro för landets välbefinnande när tillfälle ges. Och de tillfällena har varit många!

Jag blev medlem i MSU på 70-talet och mer aktiv i MUF under 80-talet när vi bl a kämpade för en fri radio/TV och mot löntagarfonder. De frihetliga ideal som präglade Moderaterna då vill jag fortfarande ta strid för, de är tyvärr ingen självklarhet ens idag. Och ta strid behövs när regeringen vänder sig vänster ut och vill stoppa valfriheten i välfärden genom att kraftigt begränsa möjligheterna att göra vinster. Vinster som, rätt använda, kommer verksamheten tillgodo och kan hjälpa små välfärdsföretag att klara något eller några dåliga månader eller år också. Skatterna är en annan viktig fråga, ett land med ett av världens högsta skattetryck behöver inte höjda skatter eller fler skatter. Vad vi behöver är en skattenivå som underlättar för människor att börja arbeta eller arbeta mer. Alliansen visade under sina regeringsår att lägre skatt på arbete faktiskt gav mer skattepengar till staten när fler arbetade, dit måste vi tillbaka och kanske längre än så.

Integrationen är vår största utmaning framöver och hänger ihop med den övergripande utmaningen att få fler i arbete. Men det börjar med immigrationen, en reglerad invandring är en förutsättning för att vi ska kunna klara integrationen. På min MUF-tid förespråkade jag fri migration men har genom årens lopp kommit till slutsatsen att det är en utopi som inte kommer fungera så länge som vi har nationalstater och diktaturer som med alla medel försvarar sina gränser och tvingar flyktingar till andra länder. En reglerad invandring ger oss en ärlig chans att faktiskt hjälpa dem som flytt krig och elände till ett nytt liv i vårt land.

Med Moderaternas grundläggande frihetsideal fast förankrade i ryggraden går jag in i denna nomineringsperiod med förhoppningen att många andra moderater faktiskt tycker likadant. Så om du är medlem i moderaterna och har möjlighet att rösta i provvalet i mina valkretsar: kryssa Anders Ståhl för riksdag, region och Höganäs kommun!


onsdag 16 augusti 2017

Svensk sommar

Det har pratats mycket väder i sommar, kanske t o m ovanligt mycket för att vara i Sverige där vi alltid pratar väder! Själv upplever jag det nog som att sommarvädret varit ok men jag har definitivt saknat de varma sommarkvällarna. För oss som saknar uterum att vistas i betyder varma kvällar väldigt mycket och det finns väl knappt något bättre än att kunna sitta ute långt in på kvällen eller t o m natten ibland. Vi får hoppas att vi får lite sensommarvärme nu i slutet på augusti eller i september som kompensation för sommarens låga temperaturer.


Men, som sagt, vädret har ändå varit hyfsat tycker jag och vi har kunnat göra en del utflykter på hemmaplan. Bl a blev det en tur till Himmelstorp på Kullaberg och en promenad till Arild därifrån. Även Mölle och Viken fick ett besök, mycket promenerande blev det! Vi har ett fantastiskt landskap här i Kullabygden och det finns mycket att upptäcka eller återupptäcka på hemmaplan om man spenderar sin semester hemma.



Senast jag skrev något här på bloggen höll jag på att packa inför avresa mot Vetlanda och årets Boule-SM. Årets SM blev nog ett av klubbens bästa generellt sett även om vi inte hade de absoluta topparna med finalspel. Själv gjorde jag förmodligen mitt bästa SM med 16-delsspel i flera klasser. Lite mer träning så kanske man kan ta sig ett steg till!


Och apropå boule så avgörs det i helgen om klubbens, Höganäs Bouleklubb, öppna lag ska ta steget upp direkt till div 2 eller om man ska kvala, så här långt ser det bra ut med serieledning inför lördagens sista tre omgångar, se här för tabelläget: Division 3. Klubbens veteraner spelar även de i helgen men får vänta tills september med avgörandet, de leder sin serie och vi hoppas de kan göra det även efter helgens spel.

Politiskt har ju sommaren dominerats av regeringens misslyckade interna informationshantering och Alliansens misstroendeförklaring mot tre ministrar. Jag vet faktiskt inte vad som är värst egentligen: om statsministern har varit ovetande hela den tiden som det påstås eller om han vetat och nu medvetet ljuger om det. Alliansens misstroende mot försvarsministern kvarstår men borde det inte riktats mot Stefan Löfvén och därmed hela regeringen istället?

Valåret närmar sig och nu är det snart dags för Moderaternas interna provval. Och då kan det väl vara lämpligt att meddela att jag kommer att kandidera till riksdag, region och kommun. Att jag kandiderar innebär förstås inte att jag automatiskt hamnar på en valbar plats i samtliga tre val, medlemmarna genom provvalet och nomineringsstämmornas valda ombud ska först göra sina val. OM jag skulle hamna högt på alla listorna får jag överväga mina prioriteringar och se var jag kan göra mest nytta. Min långa erfarenhet av politiken gör dock att jag känner mig redo för vilket uppdrag det än skulle bli.

I den korta presentationen inför provvalet har jag understrukit vikten av att ha koll på den kommunala ekonomin som en förutsättning för god verksamhet. "Mitt" område, Kultur- och fritid, anser jag vara viktigt att prioritera för ett hälsosamt liv för våra medborgare och skolan måste ha tillräckliga resurser för att ge våra ungdomar en bra start i livet. På det regionala planet känner jag att infrastrukturfrågorna ska prioriteras i Skåne, vi behöver bl a en fast HH-förbindelse och fler filer på E6 mellan Helsingborg och Malmö. På riksplanet vill jag värna de frihetliga idéerna inom Moderaterna, det var de som fick mig att gå med i partiet och de gäller fortfarande. En väl fungerande integration blir allt viktigare och fler och lättare vägar in på arbetsmarknaden behövs.

Slutligen får man väl kommentera lite kring Helsingborgs IF. De senaste matcherna mot seriens sämsta lag har ju bara medfört en ynka poäng och spelet hackar betänkligt. Men trots allt ligger man ju än så länge på den övre halvan av tabellen med endast en poäng till allsvensk kvalplats. Som jag sa redan innan serien startade får man nog inse att det kan komma att ta mer än ett år att ta sig tillbaka även om ambitionen är att göra det direkt. Imorgon kväll har man ett medlemsmöte som kan bli intressant!